Informatii

Calcul unghi de inclinare optim pentru panouri solare

Cum calculam unghiul de inclinare optim

pentru panouri solare

La instalarea unui sistem de fotovoltaic sau a oricărui sistem care își ia puterea de la soare, prima întrebare care ne vine în minte este care va fi direcția panoului solar și unghiul acestuia.
Panoul solar va funcționa cu eficiență maximă atunci când este direcționat complet către soare. Deci, în ce direcție ar trebui să poziționăm panoul solar?

 

Când ne uităm în jur, putem vedea panouri solare care privesc în direcții diferite dintr-un unghi diferit de înclinare.
Acest lucru arată că există o lipsă de informații despre direcția în care va privi panoul solar și cât de departe este înclinat.

Poate părea o idee simplă care direcționează panoul solar către soare. Dar ar trebui să ținem cont de faptul că soarele este situat în diferite poziții în diferite fusuri orare pe parcursul anului.
În timpul zilei, pozitia este în continuă schimbare. Prin urmare, este necesar să se calculeze un unghi optim de înclinare.

Direcția panoului solar este determinată de locația în care va fi instalat sistemul.
În țări precum Romania, panoul solar este îndreptat spre sud. În țările situate în emisfera sudică, este îndreptată spre nord. Instalatiile pe care suntem obișnuiți să le vedem în țara noastră (Romania), unde panoul solar este îndreptat spre est sau vest sunt mai putin performante sau mai bine zis cu un randament mai mic. Se pot pune si sisuri de panouri EST-VET, insa trebvuie avuta in vedere de la inceputul instalarii acest aspect..
În fiecare oraș al țării noastre, panoul solar ar trebui să fie orientat spre sud pentru o performanta maxima.

Când este plasat cu un unghi optim de înclinare, panoul solar preia energie solară maximă pe tot parcursul zilei.
Unghiul panoului solar depinde de locația dvs. și în ce perioadă a anului vă aflați. Cu toate acestea, acest articol va arăta calcule pentru unghiul fix al panoului solar care poate fi utilizat pe tot parcursul anului.
Deci, odată ce setați unghiul panoului solar, îl veți putea folosi pe tot parcursul anului fără a atinge sistemul.
exista si sisteme mobile ( dotate cu sisteme de miscare est-vest, dar aici vom discuta de sisteme solare cu unghi fix – optim pe toata durata unui an calendaristic.

Unghiul de înclinare a panoului solar este calculat după valoarea latitudinii. Acest unghi este înmulțit cu 0,87 dacă valoarea latitudinii este mai mică de 25.

Dacă valoarea latitudinii este între 25 și 50, se înmulțește cu 0,76 și se adaugă 3,1 grade la rezultat.
Romania se afla intre latitudinile de 43.6-48.1 (pe la mijlocul tari am avea 46)de grade, aceasta metoda de calcul ar trebui folosita pentru toate instalatiile din tara noastra.

Puteți utiliza următoarea formulă pentru a calcula unghiul de înclinare al panoului solar pentru utilizare în toate orașele din Romania.

Unghi de înclinare a panoului solar = Latitudine x 0,76 + 3,1

Unghiul de înclinare care se găsește cu ajutorul calculului este unghiul dintre panou și podea. Aceasta înseamnă că înclinarea panoului de zero grade reprezintă o poziționare orizontală completă. Înclinarea panoului de 90 de grade reprezintă poziționarea completă verticală.

Valoarea latitudinii locației dvs. poate fi găsită cu ușurință folosind Google Maps. Selectați un punct de pe hartă, iar Google vă va afișa latitudinea și longitudinea. Primul dintre cele două numere separate prin virgule este latitudinea.

De exemplu, să facem un calcul pentru Bucuresti. Valoarea latitudinii și longitudinii pentru Bucuresti este 44.427787, 26.103019. Calculul se poate face după cum urmează.

44.42 x 0,76 + 3,1 = 36.859

Ca rezultat al acestui calcul, se poate spune că panoul solar ar trebui să fie îndreptat spre nord la un unghi de 37 de grade pentru a fi utilizat pe tot parcursul anului în poziția Bucuresti.

Valoarea latitudinii și longitudinii pentru Brasov este 45.713926, 25.538938. Calculul se poate face după cum urmează.

45.71 x 0,76 + 3,1 = 37.839

Cu alte cuvinte, panoul solar din Brasov ar trebui să aibă un unghi de înclinare de 38 de grade. Pentru Suceava este 39.32, pentru Cluj 38.65 și pentru Giurgiu vor fi 36.46 de grade.
Astfel putem considera ca de la sud la nord in tara noastra, panourile orientate spre sud vor avea o inclinare de la 36.4(in sud) la 39.5(in nord).
Toate calculele de mai sus au fost făcute în funcție de unghiul fix de înclinare a panoului pe tot parcursul anului. Puteți folosi panoul solar la un unghi fix pe tot parcursul anului.

De asemenea, puteți face calcule separate pentru anotimpurile de vară și iarnă și puteți modifica unghiul de înclinare a panoului solar pe tot parcursul anului.

Există un memento special pentru iarnă. Dacă în zona dumneavoastră este zăpadă, puteți preveni acumularea de zăpadă prin creșterea unghiului de înclinare a panoului solar. În acest fel, poți profita mai mult de soare. Oricum inclinarea pentru iarna este mult mai mare – spre 90grade.

Calculul vara inarna.
Dacă latitudinea dvs. este între 25° și 50°, atunci cel mai bun unghi de înclinare pentru vară este latitudinea, ori 0,93, minus 21 de grade. Cel mai bun unghi de înclinare pentru iarnă este latitudinea, ori 0,875, plus 19,2 grade.

Este adevarat ca intr-un calcul foarte precis se tine cont si de Azimut, insa diferentele sunt destul de mici. Pentru a face un calcul PERFECT (100%) atunci vom tine cont si de acest parametru .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.